Loopband kiezen: waarop moet je letten?

Loopband kiezen

Wil je een loopband kopen, dan krijg je te maken met een enorm aanbod. Welk type loopband past bij jou? Op welke technische eigenschappen moet je letten? Wil je een loopband om te wandelen of om te hardlopen? Bij al die vragen gaan we je helpen, zodat jij de loopband vindt die je het best bij jou past.

Loopband keuzehulp: hierop moet je letten

Bij het kiezen van een loopband heb je keuze uit verschillende eigenschappen. Hieronder noemen we de belangrijkste:

Vermogen van de motor

Het belangrijkste bij het kiezen van een loopband is het vermogen van de motor, oftewel de sterkte van de motor. Dit wordt uitgedrukt in aantal pk’s, net als bij een auto. Hoe sterker de motor is, hoe sneller de band aangedreven kan worden. Voor hardlopen is een sterkere motor aan te bevelen. Wil je alleen gaan wandelen, dan is minder motorvermogen nodig. Een te zwakke motor moet harder werken om een bepaalde snelheid te halen en zal dan ook meer geluid maken.

Welke waarden zijn het beste? Kies voor wandelen 2 pk en voor rustig hardlopen 3 of 4 pk. Voor mensen die op hoge snelheid willen lopen is 4 pk beter.

Loopbanden met een motor van 4 pk vind je hier.

Loopband inklappen

Grootte van het loopoppervlak

De breedte van loopbanden varieert tussen de 38 en 55 centimeter en is bepalend voor het comfort waarmee je kunt lopen. Bij een te smalle loopband raken je voeten sneller de zijkanten van de loopband. Kies je een te kort loopoppervlak, dan moet je oppassen dat je niet te grote stappen neemt.

Hoe groter het oppervlak hoe beter, maar grotere loopbanden zijn vaak ook wat zwaarder en nemen meer ruimte in beslag. Wil je een compacte loopband die gemakkelijk inklapbaar en op te bergen is, dan kun je beter kiezen voor een model met kleiner loopoppervlak, al moet je dan wel iets inleveren op comfort.

Demping van de loopband

Op een loopband worden je stappen gedempt: de ondergrond veert wat mee, waardoor je knieรซn minder worden belast dan bij lopen op asfalt. Dit is een van de grootste voordelen van een loopband: je spieren en gewrichten krijgen minder een klap. Let op het aantal dempers die in de loopband verwerkt zitten. Daarbij speelt de grootte van de loopmat ook mee: hoe groter de loopmat, hoe meer deze mee zal veren tijdens het lopen. Een loopband met een klein loopoppervlak loopt daardoor wat harder. Merken hanteren hiervoor vaak verschillende benamingen. Kijk of er sprake is van 4-, 6-, 8- of 10-voudige demping. Hoe meer demping, hoe zachter je landt.

Belastbaar gewicht van de loopband

Zorg dat de loopband is afgestemd op het gewicht van de hardloper. Laat een loopband met een belastbaar gewicht van 100 kg niet gebruiken door iemand die zwaarder weegt, want dit leidt sneller tot slijtage en schade. De meeste loopbanden kunnen 100 kg of meer aan en dat is zal voor de meeste mensen genoeg zijn.

Loopbanden met een maximaal belastbaar gewicht van 140 tot 159 kilo vind je hier.

Snelheid van de loopband

Wil je gaan wandelen dan hoeft de maximale snelheid van de loopband niet zo hoog te liggen. Ben je geoefend hardloper en loop je regelmatig tegen de 20 km/uur, dan heb je een veel snellere loopband nodig. Bij elke loopband loopband kopenkun je zien wat de maximale snelheid is. Houd wel rekening dat je nog wat overhoudt, want als je steeds op de maximale snelheid wilt gaan trainen, zal de loopband ook op maximaal vermogen moeten presteren en daarbij veel meer geluid produceren. Je kunt daarom beter kiezen voor een loopband met een iets sterkere motor, die ook iets sneller kan dan waarop jij wilt gaan trainen. De loopband hoeft dan niet steeds op topvermogen te draaien en gaat langer mee.

Loopbanden met een snelheid van meer dan 21km/u vind je hier.

Loopband kiezen

Extra functies van de loopband

Sommige loopbanden hebben een kleurenscherm, andere hebben een scherm in grijstinten. Er zijn loopbanden met online trainingsprogramma’s en loopbanden waarbij de omgeving meebeweegt tijdens het lopen, zodat het lijkt alsof je in de buitenlucht aan het trainen bent. Ook zijn er loopbanden waarop je een iPad of andere tablet kunt bevestigen om apps te gebruiken. Daarnaast zijn er speciale uitvoeringen van loopbanden, zoals de loopbanden met gebogen loopoppervlak op de foto hierboven (dit is een zogenaamde Air Runner). Kijk welke mogelijkheden een loopband heeft en bepaal of de extra functies je aanspreken, of dat je het toch nooit zult gebruiken.

Loopbanden met tablet-functie vind je hier.

We hopen dat je nu iets beter weet welke type loopband bij jou past. Welke maximumsnelheid is belangrijk voor je, hoe moet de demping zijn, wil je je loopband kunnen inklappen of verplaatsen blijft deze steeds op dezelfde plek staan? Als je weet wat je wilt, kun je de loopband kopen die precies bij je past!

https://beterhardlopen.nl/loopband/
https://beterhardlopen.nl/loopband/kopen/