Hoe hard loop jij?

Flickr Sportsandsocial CC

Hardlopers zijn doodlopers, zo gaat het spreekwoord. Maar hoe hard loopt een hardloper nou eigenlijk? Wie naar de wereldkampioenschappen atletiek heeft gekeken ziet de mondiale wereldtop (volgens de commentatoren) met ‘ontspanning’ en ‘gemak’ lopen.

Hoewel er zo op het eerste gezicht geen tijden verbeterd zijn, gaat het toch erg hard. Hoe hard dat precies is kun je zien in onderstaande grafiek. Verticaal zie je de km/h en horizontaal de afstand in meters. Als uitgangspunt heb ik de Wikipedia pagina met WK-records genomen.

Zoals je ziet lopen mannen sneller dan vrouwen. Het verschil is en blijft stabiel, ook als de afstand toeneemt: voor mannen van ongeveer 37,5 km per uur tot 20,5 km per uur.

De reden is eenvoudig: je kunt niet altijd op de top van je kunnen sporten. De sprint van Daphne Schippers zou geëxtrapoleerd (vermenigvuldigd met 10) naar een tijd op de kilometer komen die ongeveer 50 seconden sneller is dan de toptijd op de kilometer. Dat is dus niet mogelijk. Zeker op de korte afstanden zitten we wel in het segment van een (paar tienden van) seconde(n) sneller. Bij de langere afstanden zit er meer ruimte in, maar ook daar blijven doorbraken (marathon onder de 2 uur) voorlopig onhaalbaar. Alle experimenten met speciale circuits en onbeperkt hazen ten spijt.

Snelheid mannen en vrouwen in km/uur

Want wij (jij, ik en iedereen) lopen op ons eigen tempo. Maar welk tempo is dat eigenlijk?

Dam tot Dam-loopanalyse

Om te zien hoe hard we nou eigenlijk lopen heb ik de uitslagen van de Dam tot Dam 10M in 2015 genomen. Waarom specifiek deze? Met name omdat ik deze al een keer heb gedownload en geanalyseerd. Het bewerken van de data, met name het downloaden en opschonen is een arbeidsintensief taakje.

Wat ik heb gedaan met deze data? Ik heb de publieke data genomen, bestaande uit onder andere:

  • Naam
  • Nummer
  • Land
  • Stad
  • Tijd
  • Woonplaats

Deze data heb ik in Excel gezet. Omdat tijd in hh:mm:ss in Excel complexer is dan tijd in seconden heb ik alles in seconden omgezet. Daarbij heb ik zo nauwkeurig mogelijk gewerkt, maar wel hier en daar afgerond. Ook zit er een vreemde afname in het aantal finishers in de grafiek bij de vrouwen. Maar gelukkig is dit geen wetenschappelijk artikel en gaat het meer om het algemene beeld.

Het gaat hierbij om de recreanten buiten de businessloop, zo’n 10.641 deelnemers.

Mannen en vrouwen

Er deden in 2015 meer mannen mee dan vrouwen, zoals je kunt zien in de tabel hieronder. Toch is het met name ook een loop voor iedereen. De Damloop is typisch iets waar je naar toe werkt als je gaat beginnen met lopen, de afronding van een traject voor velen. Getrainde lopers halen de eerste lopers van de eerste groep vaak al na een paar kilometer in. De laatste jaren wordt er door de organisatie steeds meer geprobeerd om door middel van spreiding en links / rechts lopen het voor iedereen leuk te maken want zo’n 35.000 mensen doen mee aan het evenement.

Mannen Vrouwen
Percentage 56.7% 43.3%

Verklaart dat ook de snelheden die gelopen worden? Ja en nee. Veel snelle lopers hebben een wedstrijdlicentie of lopen in de bedrijvenloopwedstrijd mee. Dit is dus ongeveer 1/3 van het hele bestand van lopers. Niet de allersnelste (hoewel de snelste toch onder het uur de 16 km liep) maar wel een goed beeld.

Als je alle tijden van de mannen optelt en door het aantal deelnemers deelt, komt daar een tijd uit van 1:30:31 over 16 kilometer. Voor vrouwen is dat gemiddeld 1:39:44. In kilometers per uur: 10,7 tegenover 9,7 km/h.

Finishers per minuut

Wat leuker is om te zien is de verdeling bij binnenkomst. We tellen hierbij het aantal binnenkomende lopers per minuut. Grijs zijn de vrouwen, Oranje de mannen en Blauw de combinatie van beide. Je ziet dat de piek van binnenkomende vrouwen later is dan de mannen en dat in het begin eigenlijk met name mannen zijn die finishen.

Je kunt met de beperkte gegevens al heel leuke grafieken maken. Omdat je ook voor- en achternaam hebt kan je bijvoorbeeld ook kijken welke voornaam het snelste is. Met een geboortedatum of jaar kan je ook kijken naar leeftijdscategorieën etc.

Dit is natuurlijk geen big data, alles zit in Excel, maar het is wel leuk om te zien hoe je het doet ten opzichte van de rest. De Damloop heeft ook zijn eigen overzicht maar dat focust zich op met name op jou alleen maar met een beetje moeite kan je zelf leuke overzichten maken.

Dam tot Damloop overzicht

Top tegen de rest

Maakt het wat uit hoe hard je loopt? Ja en nee. In principe loop je zo hard als je kunt of wilt. Iedereen presteert op zijn of haar niveau en of dat nou top-recreant is, wedstrijdloper of gewoon een hardloper die het leuk vindt, het maakt niet uit. Je wint er geen prijzen mee behalve natuurlijk lichamelijke ontspanning en inspanning en een gezonde levensstijl.

Toch willen lopers wel sneller lopen. In het begin kan het wel, omdat je aan het opbouwen bent en er ruimte is. Later wordt het moeilijker en de winst qua tijd en snelheid kleiner (net als bij de topsporters). Toch moet je je niet altijd daar op focussen, altijd sneller lopen. Ga gewoon lopen en kijk wat je kunt doen.

Ook een topsporter wordt niet geboren, die ontstaat door harde training met als sleutelingrediënt talent. Zonder talent (lichamelijk maar ook mentaal) kom je er niet.

Voor alle andere mensen die lopen: het is leuk, het is lekker en naderhand voel je je vaak geweldig. Dat is wat je echt wint!