,

Lumo Run: hardloopbroeken met ingebouwde sensoren

Lumorun broek om te hardlopen

Met Lumo Run kun je loopactiviteiten meten, zonder dat je sporthorloges, een borstband of polsband nodig hebt. Bij deze hardloopkleding zijn de sensoren al ingebouwd. We kennen de fabrikant van de Lumo Back, een sensor die ervoor zorgt dat je een goede zithouding hebt. Bij Lumo Run ligt het accent totaal anders: hier gaat het erom dat je je loopactiviteiten vastlegt zonder gedoe. Je hoeft alleen een broek aan te trekken.

Wat is Lumo Run?

Lumo Run is een kledinglijn met ingebouwde sensoren. Momenteel zijn er twee producten verkrijgbaar: tights voor vrouwen en shorts voor mannen. De tights kosten $129 per stuk, de shorts $109 per stuk. Dit zijn nog maar de introductieprijzen, want later stijgt de prijs naar $149. Je kunt ze bestellen via lumobodytech.com, want deze kleding is nog niet in de gangbare Nederlandse hardloopwinkels te vinden. De kleding is ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Loughborough, die kennis leverden over hardlooptechniek en karakteristieken voor een ideale loopvorm.

Lumo Run vrouw en man

Lumo Run: de voordelen

Een van de voordelen van Lumo Run is dat je geen apparaten op je lichaam hoeft te dragen. Zolang je je broek niet in de wasmachine gooit heb je er geen omkijken naar: trek de broek aan en je bent meteen klaar om te gaan hardlopen. De sensor zit verwerkt in de tailleband van de broek. Je hoeft ook niet langer een aparte borstband te dragen. De sensoren verzamelen data, die ze doorsturen naar een app voor iPhone of Android. De sensoren in de broek geven je (via oordopjes) gesproken aanwijzingen om je loopvorm te verbeteren. Je zult hiervoor wel je smartphone moeten meenemen. De batterij gaat een maand mee.

Lumo Run: is het iets?

Tja, persoonlijk ben ik niet helemaal gek van deze oplossing. Een goed sporthorloge of hardlooptracker gaat jarenlang mee, terwijl je een broek toch elk jaar wel zult moeten vervangen. Daarmee is het een prijzige oplossing, waarmee je je wel heel erg afhankelijk maakt van รฉรฉn fabrikant. Zelf kies ik liever voor een apart apparaat. Met een tracker of sporthorloge op je pols kun je ook je hartslag, cadans, paslengte en contacttijd met de grond kunt vastleggen. Omdat de sensoren op heuphoogte zitten kunnen ze ook de bekkenrotatie meten, wat weer van belang is om een instabiel bekken te kunnen detecteren. Dat zou namelijk je loophouding kunnen beรฏnvloeden waardoor je sneller geblesseerd raakt.

De Lumo Run kan op bepaalde punten iets meer data verzamelen dan met een sporthorloge of hardlooptracker mogelijk is. Maar je moet voor jezelf afwegen, of dit data is waar je altijd al op zat te wachten, ofdat het vooral ‘leuk voor erbij’ is.