Waarom zijn hardlopers zo geobsedeerd door de Boston Marathon?

Boston

Boston is een prachtige stad, kan ik uit eigen ervaring vertellen. Het is een van de weinige steden waar je in downtown gewoon kunt rondlopen, historische gebouwen kunt ontdekken en de keuze hebt uit honderden interessante eettentjes. Maar Boston is ook bekend van iets heel anders: de Boston Marathon. Het is zelfs de meest iconische wedstrijd in de hardloopwereld.

Hoe zit het met jouw BQ?

De Boston Marathon bestaat al sinds 1897, maar dat is niet het enige. De exclusiviteit om mee te kunnen doen maakt het extra bijzonder. Het evenement staat elk jaar ongeveer 30.000 lopers toe en hanteert daarbij een streng selectiebeleid. Je mag alleen meedoen als je een scherpe kwalificatietijd loopt (de eerste 20.000 deelnemers) of geld inzamelt voor een goed doel (nog eens 10.000 deelnemers). Voor velen is het bereiken van de kwalificatietijd, beter bekend als BQ, een kroon op hun hardloopcarriรจre. Het geeft je bevestiging dat je tot de allerbeste recreatieve lopers behoort.

De magie van de Boston Marathon

Wat maakt Boston zo bijzonder? De marathon staat bekend om zijn rijke geschiedenis, uitdagende parcours en onvoorspelbaar weer. Maar wat het echt speciaal maakt, is de exclusiviteit. Net als bij de Elfstedentocht is het aantal geรฏnteresseerde deelnemers veel groter dan het aantal startbewijzen. En om mee te doen moet je een tijd lopen die scherp genoeg is.

Veel recreatieve hardlopers zien de Boston Marathon dan ook als het hoogtepunt van hun bestaan als hardloper. Het is de Super Bowl en de Olympische Spelen in รฉรฉn. De Boston Marathon is een symbool van toewijding en prestaties. Deelnemers doen vaak meerdere pogingen, voordat ze eindelijk erin slagen om het felbegeerde startbewijs te halen.

Saucony Triumph 22

De Boston Marathon is een statussymbool

Maar het gaat niet alleen om de prestatie en een goed gevoel voor jezelf. Meedoen en een shirt of jack van de Boston Marathon dragen is een teken van prestige, als je onder hardlopers bent. Sommige hardlopers schieten daarin door en raken geobsedeerd door tijden en cijfers. Er zijn zelfs speciale trainingsprogramma’s om de grens van 3 of 4 uur te doorbreken.

Groepsdruk van je omgeving kan daarbij ook negatief uitpakken. Als je eenmaal aan je vrienden hebt verteld dat je aan de Boston Marathon mee wil doen, krijg je constant de vraag: |En, heb je al een BQ?” Dat kan het plezier in hardlopen overschaduwen. Om de druk nog iets verder op te voeren heeft de organisatie besloten om de BQ-tijden voor 2026 nog strenger te maken. Omdat een recordaantal mensen zich voor 2025 heeft aangemeld zul je in de leeftijdsgroep 18 t/m 59 jaar voortaan 5 minuten sneller moeten zijn.

Een overzicht van BQ’s van de afgelopen jaren vind je hier. Voor mannen in de leeftijd 18 t/m 34 jaar is de BQ nu nog 3:00:00 en voor vrouwen is dit 3:30:00, maar dit gaat in 2026 omlaag naar respectievelijk 2:55:00 en 3:25:00.

Groepsdruk en verwachtingen zijn enorm

Meedoen aan de Boston Marathon is daarom niet altijd een leuke bezigheid. Sommige mensen lukt het simpelweg niet om een BQ te halen, wat leidt tot teleurstelling en frustratie. Heb je al meerdere pogingen gedaan zonder succes, dan heb je er misschien geen lol meer in en krijg je een ongezonde relatie met sport. Het moet natuurlijk wel een uitdaging blijven die leuk blijft en niet iets wat je zelfbeeld ondermijnt.

Maar als het dan lukt om iets te halen dat onbereikbaar leek, is de voldoening enorm. Je hebt niet alleen doorzettingsvermogen laten zien, maar hebt ook de bevestiging dat je bij de allerbesten behoort. Op dat moment ben je alle eerdere mislukkingen alweer snel vergeten.