Beter Hardlopen 🏃🏼

Beter presteren met minder blessures 💪🏽

Hardloopschoenen kopen: bijv. Nike Free Flyknit
0

Hardloopschoenen kopen

Als beginnende hardloper wil je natuurlijk niet te veel geld kwijt zijn aan je hardloopschoenen. Je weet immers niet of je nieuwe hobby bevalt en of je het lang zult volhouden. In dit artikel geven we tips hoe je toch kwalitatief goede hardloopschoenen van bekende merken kunt kopen, maar toch niet te veel betaalt.

Goedkope hardloopschoenen van Nike, Asics en Adidas

De bekendste merken voor hardloopschoenen zijn Nike, Asics en Adidas. Gelukkig kun je tegenwoordig op internet het aanbod hardloopschoenen rustig bekijken en ervaringen van gebruikers lezen. Zo krijg je een goede indruk of mensen positieve ervaringen hebben met een bepaalde hardloopschoen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een hardloopspeciaalzaak, waar je veel minder zicht hebt op de prijzen en ervaringen. Je zult in zo’n winkel af moeten gaan op het advies van de verkoper en hebt weinig mogelijkheden om te vergelijken. Misschien is het type schoen waar jij op zoek naar bent in een iets andere kleur wel veel goedkoper verkrijgbaar. Of misschien is jouw schoen net in de aanbieding.

Bij bekende winkels zoals Wehkamp en zelfs bij Bol.com vind je regelmatig leuke aanbiedingen.

Hardloopschoenen kopen met korting

Het kan veel geld schelen als je kiest voor goedkope hardloopschoenen die in de aanbieding zijn. Omdat de markt voor hardloopschoenen sterk op trends is gericht, kun je het beste kiezen voor modellen waar de webwinkels snel vanaf willen. Onderstaande webwinkels hebben vaak modellen die al een paar maanden geleden zijn geïntroduceerd, waardoor ze veel goedkoper zijn. Ook heb je vaak keuze uit een beperkt aantal maten. Maar dat geeft niets: als jouw maat erbij zit bespaar je al snel €25 tot €50 op de topmodellen van bekende merken zoals Nike, Adidas of Asics.

Deze winkels hebben vaak aantrekkelijke koopjes:

Online je hardloopschoenen kopen is slim, omdat je gemakkelijk de prijzen van verschillende merken en modellen kunt vergelijken. Zeker als je precies weet welk model je wilt hebben, kun je gericht zoeken naar de beste aanbieding. Bovendien kun je op je gemak passen, zonder dat er een verkoper in je nek hijgt. Je kunt vaak gratis je schoenen laten bezorgen en retourneren.

Goedkope hardloopschoenen: slim of niet?

Dure hardloopschoenen zijn niet altijd beter. Ze kunnen namelijk niet voorkomen dat je een blessure krijgt door overbelasting of een verkeerde looptechniek. Wel zijn bij duurdere hardloopschoenen vaak wat betere materialen gebruikt, waardoor je meer loopcomfort en ondersteuning hebt en waardoor de schoenen langer meegaan. Kies daarom voor goede hardloopschoenen van een gerenommeerd merk zoals Asics, Nike of Adidas, maar kies niet voor de meest nieuwe en hippe modellen.

Je bent het voordeligst uit als je een type schoen kiest dat inmiddels is afgeprijsd, bijvoorbeeld uit de collectie van een seizoen geleden. Het kan namelijk veel geld schelen als je hardloopschoenen koopt die in de aanbieding zijn, terwijl je wel topkwaliteit krijgt.

Hardloopschoenen kopen: wat is je budget?

Bij het kopen van hardloopschoenen kijk je misschien eerst naar de prijs en naar de kleur en vormgeving. Maar het is ook belangrijk om op het materiaal te letten. Duurdere schoenen zijn gemaakt van beter materiaal en zijn uitgebreider getest. Het verschil is meteen merkbaar. Een betere constructie, betere zool met mee demping en andere kleine extra’s zoals een ingebouwde sok, zorgen dat je net iets comfortabeler loopt, maar ze maken een schoen wel duurder.

Natuurlijk zijn al die extra’s niet noodzakelijk, maar ze zorgen wel dat je prettiger loopt en dat kan het verschil maken tussen minder vaak lopen (omdat je schoenen niet lekker zitten) of meermaals per week een rondje. Zoals we hierboven uitgelegd hebben hoef je niet de hoofdprijs te betalen voor je hardloopschoenen. Koop gewoon modellen die zijn afgeprijsd en die goed zijn beoordeeld door de experts. Soms kun je de voorganger van een populaire schoen voor een veel lagere prijs vinden.

Hardloopschoenen kopen: loop niet op sneakers

Je hebt misschien nog wat tennisschoenen, sneakers of vrijetijdsschoenen liggen, waarop je prima zou kunnen hardlopen. Toch raden we aan om voor ‘echte’ hardloopschoenen te kiezen. Het klopt dat je ook op blote voeten (barefoot) zou kunnen lopen en er zijn hardloopwedstrijden op hoge hakken, maar als je beginner bent kun je het beste kiezen voor een gespecialiseerde schoen die voldoende ondersteuning geven. Bij hardlopen gaat het om een heel specifieke beweging, waarbij de schoenen en je gewrichten heel wat te verduren hebben. Daar zijn dagelijkse sneakers niet op berekend. Het is daarom beter te investeren in een goed paar hardloopschoenen met demping.

Goede schoenen bieden voldoende grip, zorgen dat je voet de ruimte heeft om te lopen en dat ze comfortabel genoeg zijn op lange afstanden.

Hardloopschoenen kopen: pasvorm is cruciaal

Het belangrijkste bij het kopen van hardloopschoenen is dat ze goed passen. Een schoen moet niet te groot en zeker niet te klein zijn. Je wilt geen schoenen die te smal zijn voor jouw voeten, of waarbij je hak steeds uit de schoen schiet. Dit zijn tips om rekening mee te houden:

  • Zorg dat je hiel goed zit. Knoop de veters om te controleren of de hiel goed aansluit, maar je je tenen nog wel kunt bewegen.
  • Laat een centimeter vrij voor de grote teen. Je voet zwelt op tijdens het hardlopen en je voet moet de ruimte hebben bij elke pas.
  • Knoop de veters stevig, zodat je voet niet heen en weer glijdt in de schoen, maar voorkom dat het bekneld aanvoelt.
  • Zorg dat je voet goed kan ademen. De meeste schoenen zijn gemaakt van een gaasmateriaal met gaatjes (mesh) zodat de lucht goed kan circuleren. Je kunt dit het beste afstemmen op de weersomstandigheden. Ben je een mooiweerloper, dan kun je een flink ademende schoen dragen. Maar ga je vaak in koud en nat weer lopen, dan is een meer gesloten schoenen een betere optie.

Hardloopschoenen kopen: barefoot en minimalistisch of veel demping?

We hebben het in een apart artikel al gehad over hardloopschoenen en demping. Bij het kopen van je schoenen kun je ook kiezen voor schoenen met iets minder demping. We hebben het dan over barefoot en minimalistische hardloopschoenen. Er wordt ook wel gesproken over natural running of natuurlijk hardlopen.

Lees verder: Barefoot en minimalistische schoenen

Winkels voor goedkope hardloopschoenen

Hieronder vatten we de winkels die goedkope hardloopschoenen in het assortiment hebben nog eens samen: